tanie loty do Budapesztu
TANIE LOTY DO BUDAPESZTU
Bilety lotnicze do Budapesztu. Tanie loty.
 
1.
Wylot
Przylot
Data wylotu
 
Data powrotu
 
X
W obie strony
dodaj trasę
usuń ostatnią
Pasażerowie
 
Dorośli:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Dzieci (2-12):
0
1
2
3
4
5
Niemowlęta (0-2):
0
1
2
3
4
zapisz i zamknij
Opcja lotu
Air lines
Klasa serwisowa
Air lines
Preferowane linie
Air lines
Zamknij
W obie strony, Ekonomiczna

Budapeszt – kulinarne rozkosze

Kiedy decydujemy się na podróż do Budapesztu, mamy w planach zwykle zwiedzanie, oglądanie miejscowych atrakcji, fotografowanie i cieszenie oczu tym, co wyjątkowe miasto ma do zaoferowania turystom (a całkiem tego sporo). Opisując Budapeszt, nie można jednak nie wspomnieć o tym, co dla całych Węgier, w tym i stolicy, jest wyjątkowo istotne – węgierska kuchnia.
 
Węgrzy to naród, który od zawsze słynął z tego, że lubił dobrze zjeść, a obfity posiłek popić dobrym winem, wieńcząc ucztę wspaniałym deserem. Wiek tych tradycji sprawił, że bogactwo smaków i zapachów w kuchni jest tu wprost oszałamiające. Receptury przekazywane i ulepszane z pokolenia na pokolenie oraz niewielki wpływ kuchni sąsiednich krajów sprawiły, że jednym z istotnych punktów każdej wycieczki, powinno być bliższe zapoznanie się z węgierskimi specjałami.
 
Co ciekawe, nawet w ciężkich czasach socjalizmu, kiedy w krajach sąsiadujących sklepowe półki świeciły pustkami, na Węgrzech można było się porządnie najeść.
 
Dziś sytuacja gastronomiczna w Budapeszcie jest jeszcze bardziej godna uznania. O gustach się nie dyskutuje, zabytki mogą się podobać jednym, a nie robić wrażenia na innych, nie ma jednak wyjątków – w tym mieście każdy może się najeść smacznie i zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.
 
Tradycja spożywania posiłków jest dość podobna do naszej, Polskiej. Dzień rozpoczyna się śniadaniem, w połowie dnia zjadany jest obiad, a wieczorem kolacja. Ponieważ Budapeszt, jak reszta świata, rozwija się korporacyjnie, modne stają się lunchowe przekąski w różnych porach dnia, coraz więcej więc w Budapeszcie znajdziemy fast-foodów, serwujących hamburgery, hoddogi, małe pizze, zapiekanki, czy kebaby. To jednak zwyczaj, zapożyczony z innych narodowości, my skupimy się na tym, co wywodzi się od korzeni z tego ciekawego kraju.
 
Na śniadanie zwykle serwuje się wędliny oraz sery. Jeśli chodzi o te pierwsze, bezsprzecznie króluje salami, jej smak jest nieporównywalny z żadną inną – po prostu jest najlepsza. Wybierać możemy spośród smaków ostrych, łagodnych, z dodatkami pieprzu – do wyboru, do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie. Obok salami, serwowane są różnego rodzaju podsuszane kiełbasy – ich smak również nie pozostawia nic do życzenia. Z serów bardzo często sporządza się rozmaite pasty – z dodatkiem świeżych warzyw, ziół, albo nawet wędlin. Obowiązkowym dodatkiem do śniadania jest chleb – najczęściej pszenny. 
 
Obiad to największy posiłek w ciągu całego dnia. Podstawowym składnikiem każdej zupy jest mięso, zupy zwykle są syte i dość gęste. Po nich podawane jest danie główne. Najbardziej znanymi na świecie są dwa królewskie dania – zupa gulaszowa (podawana zwykle, jako danie główne, a nie jako zupa), zwykle pikantna, pełna aromatycznych przypraw i sporych kawałków mięsa, drugim, znanym każdemu specjałem jest leczo – danie na bazie papryki (o ten dodatek w Budapeszcie nie trudno). Można oczywiście wybierać spośród wielu innych dań – dwóch powyższych powinniśmy jednak spróbować przynajmniej raz. Dodatkiem obiadowym rzadziej, niż w Polsce są ziemniaki, znacznie częściej makaron lub ryż. Spotkamy tu bardzo wiele rodzajów makaronów – różne kolory, smaki i kształty. Jako dodatek serwowane są również warzywa – podobnie, jak w Polsce, zarówno surowe, jak i gotowane, znacznie częściej, niż u nas natomiast, z zawartością papryki.
 
Kolacja zwykle jest daniem lżejszym, dość często podobnym do śniadania – je się po prostu kanapki. 
 
Niezależnie od pory dnia, w większości restauracji możemy zamówić półmisek, na którym znajdziemy zarówno najlepsze wędliny, szynki, kiełbasy, salami, jak i sery, do tego podaje się zawsze świeży chleb i masło (zastępowane czasem rozmaitymi smarowidłami na bazie twarogu).
 
Pozostały desery – a te powalają wprost na kolana. Cukiernie w Budapeszcie kuszą rozmaitymi smakołykami na wystawach, wyjątkowo trudno się oprzeć. Węgierskie torty, kremowe ciastka i przekładańce, często podawane na ciepło z owocowymi sosami potrafią skusić nawet tych, którzy dopiero co najedli się sytym obiadem.
 
Po spróbowaniu wszystkich tych specjałów, zostaje tylko popicie ich czymś, co nie zepsuje rozkosznego smaku – tu do wyboru opcje dla tych, którzy mogą skusić się na alkohol i dla tych, którzy pragną popić posiłek czymś bezalkoholowym. Na Węgrzech spróbować możemy przepysznych soków owocowych. Wśród napojów z procentami króluje naturalnie wino – wśród oferowanych rodzajów, swój smak znajdzie każdy, nawet najbardziej wybredny koneser tego trunku.
 
Na koniec dodać należy, iż ceny restauracyjne w Budapeszcie wcale nie powalają na kolana, są zdecydowanie przystępne na każdą kieszeń i chyba tyle wystarczy, aby skusić i zachęcić do kupna biletu lotniczego do Budapesztu…
Wyszukiwanie hoteli:
Hotele w Budapeszcie
miasto:

data zameldowania:
data wymeldowania: